Hoe houd ik de relatie met mijn kind gezond?

Hoe houd ik de relatie met mijn kind gezond?

De pubertijd van je kinderen is misschien wel de meest ingewikkelde fase in de opvoeding. Je weet dat het goed is dat kinderen zich losmaken, maar wat zou het heerlijk zijn als het met wat minder horten en stoten gaat.

 • Je ziet je kinderen dingen doen, wilt ze liefdevol waarschuwen, maar het eindigt in een conflict
 • Je puber haalt het kwaadste in je naar boven: je wilt graag anders reageren maar iedere keer lukt het hem of haar toch weer om je aan het kookpunt te krijgen
 • Je ervaart je puber als kwetsbaar en hebt het gevoel de controle te verliezen
 • Je puber moet beroepskeuzes gaan maken en je hebt de neiging om te sturen
 • De lamlendigheid ten top en jij maar werken….

Zomaar wat voorbeelden die ik zelf (als moeder van twee pubers) ervaar en/of hoor van mijn cliënten als therapeut.

Ingewikkeld. Aan de ene kant is dit een wezenlijke fase in de identiteitsvorming van je kind die vraagt om loslaten en aan andere kant vraagt het om passende begeleiding.

Hoe doe je dat?

Daaraan besteden we aandacht gedurende 4 thema-avonden. We werken met kleine groepen (max. 6 deelnemers). Aan de hand van theorie begeleid ik jullie als ouder-echtpaar (of als één-oudergezin) bij vragen die jullie zelf inbrengen.

Na deze avonden heb je:

 • Leren herkennen wanneer de duivelse dialoog (een naar woord, maar iedereen weet dan precies waar het over gaat) op de loer ligt
 • Tips gekregen hoe je uit de schuldvraag kunt blijven
 • Meer zicht op waar jouw kind jou zelf raakt
 • Geleerd op een constructieve manier het gesprek met je (pre-) puber te voeren
 • Zicht op hoe je ervaringen om kunt zetten naar een constructief en harmonieus contact met je kind

Praktische info

De avonden vinden plaats aan de Beukenallee 2 te Zwolle.

Kosten: € 395,– excl. BTW (of 3 maandelijkse termijnen van € 135,–) per gezin.

Veelgestelde vragen:

 • Mijn kind is 9 maar ik heb het gevoel dat deze al begint te puberen. Zijn deze avonden dan ook geschikt? Ook ouders met een pre-puber zijn welkom.
 • Ik ben gescheiden, ben ik dan ook welkom? Zeker – want dan is dat de context waar je (pre-) puber in opgroeit. Datzelfde geldt voor ouders waarbij de partner overleden is.
 • Ik ben ouder/wij zijn ouders van adoptiekinderen. Zijn deze thema-avonden dan ook geschikt? Zeker!
 • We zijn niet in de gelegenheid om met zijn tweeën te komen. Is dat een probleem? Het mooiste is natuurlijk als jullie beiden kunnen komen maar alleen kan wél. Natuurlijk bestaat de mogelijkheid om buiten de thema-avonden om een afspraak met jullie beiden te maken.
 • Ik ben stiefvader of -moeder; zijn deze thema-avonden daarvoor ook geschikt? Waar het over gaat gedurende deze avonden is dat je zicht krijgt op hoe je de ouder-kind relatie goed kunt houden. Als stiefouder speel je wel degelijk een belangrijke rol in het gezin waarin het kind (deels) opgroeit. Dus ook jullie zijn zeker welkom.

Wat zeggen anderen over de thema-avonden?

“Ik dacht altijd dat mijn kind het probleem veroorzaakte; nu heb ik zicht op hoe ik hierop zelf invloed uit kan oefenen.”

“Sinds ik investeer in de relatie met mijn ouders, begrijp ik de communicatie tussen mijn eigen kind en mij beter.”

“Opeens ontdekte ik dat ik naar mijn kind net zo reageerde als mijn vader naar mij. Toen ik dat wist, ontstond er een betere relatie tussen mij en mijn kind.”